Lássunk neki a keret bemutatásának, és kezdjük a hátsóbb fertállyal.

Kapusok:

1. Lounès Gauaui (a továbbiakban akkor kövessük a magyaros átírást) a legtapasztaltabb, már 32 éves. Egyike az Algériában született és ott is játszó játékosoknak. A kapusokban általában nem túl jól ellátott Afrikában, miként egyébként minden algériai kapus, ő is jó hírnévnek örvend. De ő repült annyira mellé a szerbek ellen :) Kihagyta az Egyiptom elleni ominózus rájátszás-meccset és vakbélproblémákkal az Afrikai Nemzetek Kupáját, de már egészséges. Ha a kapitány a tapasztalatra utazik, ő lehet a választás.

16. A szintén otthon játszó Faouzi Sausi nemzeti hőssé lett az Egyiptom elleni rájátszás-meccsen, amikor Gauaui el volt tiltva. Az Afrikai Nemzetek Kupáján pedig Gauaui betegsége miatt már ő volt az első számú kapus, és nem is teljesített rosszul. Aztán Egyiptom bosszúja alkalmával alaposan elgurult nála a gyógyszer egy megtorpanós büntető után, és szinte lefejelte a bírót. Nem állították ki ott rögvest, viszont eltiltották, az első meccsen nem játszhat, Szlovénia ellen. Nem ez az első fegyelmi problémája, de mivel igen tehetséges és 25 évével teljesen jó korban van, rengeteg klub érdeklődik. Az O. Marseille állítólag figyelte az írországi meccsen (mondjuk az alapján nem fogják leigazolni), de ott kóvályog a Le Mans is. Opció lehet egy olyan meccsen, ahol tökös bravúrkapus kell - Anglia ellen nem lepődnék meg rajta.

23. A sötét ló a három közül a 24 éves Rais M'Bohli. Ő franciaországi születésű, volt ifjúsági válogatott is ott a 16 éveseknél, az OM-nél is pallérozódott, bár az első csapatba nem fért be. Aztán megfordult kb. minden kényszeresen (és ingyen) igazoló klubban, volt a Heartsnál Skóciában, két görög csapatnál, még Japánban is. A váltás akkor jött el, amikor tavaly rátalált a Slavia Sofia - ott hirtelen a szurkolók kedvence lett, elnyerte a bajnokságban az év kapusa díjat és a Slavia-szurkolóknál az év játékosa lett. Májusban felbukkant próbajátékon még a Manchester Unitednél is, bár ennek eredményéről nem zengenek még semmit, szóval még feltehetően nem gyártják a vörös mezeket a nevével. Először az ír meccsen volt válogatott, ő csak egy tizenegyes-gólt kapott. Ő lehet a meglepetés-opció, de nincsen igazi nemzetközi rutinja, azért feltehetően csak akkor lép pályára, ha Gauaui megsérül az első meccsen, vagy mindkét másik kapus kiállítatja magát.

Hátvédek

Ez egy fura alakzat - ugye a felkészülési meccseken is már kiderült, hogy gólképesek :) De mint meglátjuk, mindkét irányban! Elvileg komoly nevek vannak itt, köztük az egyik legismertebb jelenlegi játékos, de csak reménykedni tudunk, hogy lesz is belőle hátvédsor, és nem csak 3 vagy 4 játékos fog szaladgálni.

3. Nadir Belhadj vagy Belhadzs - konkrétan egy géniusz, annak minden allűrjével együtt. A Lyonból kiszorította Grosso (akit akkor még nagy játékosnak hittek), így elvonult Angliába a Portsmouth-hoz - most feltehetően menni fog, és szinte bármelyik csapatba beférne. Elképesztő adottságokkal rendelkezik, az angol bajnokság egyik legjobb szélsőhátvédje volt - amikor a Portsmouth a Milan ellen játszott (szegény Pompey milyen nagyot zuhant onnan a csődeljárásig...), ő volt a meccs embere, idén decemberben meg a Liverpoolt alázta. Bitang gyors, kíméletlenül tud fellépni, alázásig menően trükkös (viszont kegyetlenül utálja, ha valaki ellene trükközik), elég jól lő (kérdezzük meg erről Fülöp Marcit, akinek szintén bevágott egyet - videón 1:55-nél) - kevés válogatottba nem férne be. Algériai betegség gyanánt neki sem erőssége viszont a fegyelem, így helyből két meccses eltiltással kezd... Reméljük, nem csak egymeccse vb-je lesz, de ez a többieken fog múlni.

4. Antar Yahia vagy Jahja a másik nemzeti hős, mert ugye ő juttatta ki Algériát a VB-re, azzal az irgalmatlan nagy góllal. Sochaux-ban nevelkedett, picit megfordult az Internél, végül néhány kanyar után stabil kezdő lett a Bochumnál, ahol még egy éves szerződése van. Jó napjain remekül lát a pályán, tud szélen és középen is játszani, és ugye van egy elsülni hajlamos jobblába. Híres beszólása volt az Egyiptom elleni gólja után: "Laposan rúgtam, megfogta. Magasan rúgtam, megfogta. Így oda rúgtam, ahol még az ördög se védhette ki." Tekintsük meg itt, és figyeljük a kommentátor Hafid Derrdajit, akit ezennel indítunk a gólöröm-versenyen is: https://www.youtube.com/watch?v=A_yunQ4pM6o&feature=related (sorry, a beillesztést nem engedi ez a videó).

12. Habib Bellaid szintén a francia eredetű vonalról érkezik, a párizsi bolhapiac mellett található Saint-Ouenban kezdte Abou Diabyval együtt. (Nem könnyű környék, jóbarát tanít ott gimiben - évi kettő az erőszakos cselekmények következtében elhalálozó diákok átlagos száma.) Megjárta a híres clairefontaine-i ifjúsági edzőközpontot, Ben Arfáékkal gurigázott ott. A Strasbourg-ban már 19 évesen bemutatkozott, majd a csapat másodosztályú kitérője alatt alapemberré vált. A következő idényben megint kiestek, de Bellaidot már komoly csapatok nézték, még a Realról is rebesgettek, de (mint Détári) végül a Frankfurtnál kötött ki, akik elég becsületes 2.5 millió eurót szurkoltak le érte. Ez a kanyar annyira nem sikerült, csak 11 meccset játszott, és visszaadták kölcsönbe Strasbourg-ba. Ott kiborult a játékosok motiválatlanságán, akik szerint a labda nélküli kocogás az edzés stb., megrugdosott pár feneket, végül átment a szintén Ligue 1-es Boulogne-ba. Jó adottságokkal rendelkező játékos, még csak 24, neki a VB nagy esély, hogy megint felfigyeljenek rá, ha másutt nem, hát a Frankfurtnál.

2. Madjid Bougherra szintén a legismertebb algériai játékosok közül való. Az ő sztorija annyiban különleges, hogy már Angliában futott be. Még csak a francia másodosztályig vitte (Guegnon), amikor az ügynöke beajánlotta a Crewe Alexandrának - és a legenda szerint ez az ügynök volt az első, aki valaha pénzt kapott a klubtól. Ott mindenkit rögvest lenyűgözött, de pénzügyi okokból megváltak tőle, irány a Sheffield Wednesday, majd immár 2.5 millió fontért a Charltonnal a Premier League. Onnan 2008-ban pedig a Rangers, ahol az utolsó két, nagyon sikeres szezon egyik kulcsembere volt. Övé a szezon gólja Skóciában, de rúgott egy szépet a Stuttgartnak is idegenben. Remek ütemérzékű hátvéd, aki szerelések után menetrendszerűen fellép a támadásokhoz, és akár a másik kapuig is elgyalogol. Ha szépen megkérik, lehet szélsőhátvéd is, de alapvetően középen a helye. Az ír meccset kihagyta, hogy kigyógyuljon egy apróbb sérülésből.

 

5. Rafik Halliche az algériai vonal egyik tagja, akit a Benfica egyenesen Algériából igazol le, majd adott kölcsön az utóbbi két szezonban a Nacionalnak, ahol rendszeresen játszik, és az Európa-Ligában a Werdernek gólt is rúgott. Szintén középhátvéd, beceneve a Harcos, feltehetően nem ok nélkül. Az Afrikai Nemzetek Kupáján az Egyiptom elleni kellemetlen emlékű meccs egyik negatív hőse (komoly verseny!), egy félidő alatt kiállíttatta magát és egyszersmind egy tizenegyest is összehozott, bár rendes algériai ezek jogosságát nem ismeri el, és szó mi szó, erősen vitatható mindkét sárga. A bíró láthatóan igen eltökélt...

 

14. Carl Medjani az elkallódottak válogatottjának tagja. Annyira tipikus történet, hogy szinte már fáj. Ifjúságiként ő a nagy ígéret, U-21-es francia válogatott kapitánya, Houllier az Arsenal és a Bayern orra elől viszi még ifiként Liverpoolba. És aztán ott semmi, kölcsönbe visszakerül mindenféle francia klubokhoz. És végül a francia második ligában, Ajaccioban köt ki. Még mindig csak 25, kérdés, megvan-e benne az akaraterő nekifutni a magasabb céloknak még egyszer. Felnőtt válogatottsága eddig 1, az ír meccs, nem biztos, hogy a VB alatt sokat hozzá fog tenni.

20. Djamel Mesbah francia nevelkedés után rövid ideig megjárta a Baselt, aztán a francia, majd az olasz másodosztályt, jelenleg is ott gurigázik a Leccében. Ő is bemutatkozott az ír meccsen, ő sem fog feltétlenül sokat játszani a későbbiekben.

18. Abdelkader Laifaui otthon játszik az ES Sétifben Sausival, és együtt nyerek Arab Bajnokok Ligáját. Hétszeres válogatott, de alapvetően tartaléknak megy.

Komoly kérdés, hogy hogyan fog felállni a csapat - Belhadzs-al, vagy az első két meccsen nélküle. A kapitány megígérte a 3-5-2-t, de ez lehet akár figyelemelterelés is. Középen Bougherra, ha egészséges, kirobbanthatatlan, mellette feltehetően Bellaid, ha négy hátvéd van, akkor a széleken Jahja és Belhadzs, ha három, akkor az első két meccsen Jahja, aztán majd meglátjuk - Belhadzs lehet középpályás is. Gond akkor lesz, ha Bougherra nem épül fel, vagy valaki lesérül, mert alapvetően tapasztalatlan és ehhez a szinthez nem szokott játékosok jönnek mögöttük.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://algeriafocivb.blog.hu/api/trackback/id/tr952049600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2010.06.03. 03:02:31

Jaj, csak egyet kérek: döntsétek el, hogy a neveknél a magyar vagy a francia átírást használjátok, de ne váltogassátok folyamatosan, mert nagyon kaotikus így! Köszi! ;)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.03. 12:39:18

@szbszig: Az arabot választjuk :-))))

Amúgy hozzáteszem, a kérésed jogos, mentségünkre szóljon az, hogy pl. a szövetségi kapitány nevét is már annyi átírásban láttam, hogy a fene se tudja, melyik a magyar, melyik a francia, melyik az angol, és melyik az igazi. De igyekszünk egységesíteni:-)

docGG 2010.06.03. 12:59:02

Jogos. Hivatalosan a magyart kell használni, csak fárasztó mindig átírni mindent, amit találunk...
süti beállítások módosítása