Elvileg Algériának mindig is az volt a híre, hogy ügyes, improvizatív támadójátékra képes. Ehhez képest elég kellemetlen gólínséggel kell szembenézni az utóbbi időben, de ez remélhetőleg csak a Szlovénia elleni meccs kb. 5. percéig fog tartani :))) Egyébként azon a meccsen nagyon sok fog múlni: ha ott felszabadulnak, bármire képesek lehetnek - ha leblokkolnak, a legrosszabbtól kell tartani. 0-0 még akkor sem lenne jó, ha a továbbjutás szempontjából nem veszne el vele minden remény.

Középpálya

Kezdjük azzal, aki itt baromira fog hiányozni: Murad Meghni. A NS elemzésében ott van, de csak mert nem figyeltek: egész évben sérüléssel kínlódott a Lazio játékosa, és nem lehet ott. Ez nem kis érvágás.

6. Jaszud Manszuri. A kapitány igazi válogatott legenda: amikor Angliában játszott, engedély nélkül is elment a 2004-es Afrikai Nemzetek Kupájára, amiért felbontották a szerződését, és csapat nélkül volt fél évig. A francia másodosztályból visszaküzdötte magát az elsőbe, a Lorient-nál alapember. Igazi vízhordó, szinte megkérdőjelezhetetlen a helye.

22. Dzsamel Abdun - PSG-nevelés, korábbi francia ifjúsági válogatott, megfordult a Man. Citynél is kölcsönben, mielőtt ezekre ráömlött a bank, de végül csak a francia második ligáig vitte. Csak pár perc válogatottsága van, igazából tartaléknak megy.

7. Rijad Budebuz - szintén francia születés és nevelés, esetében Sochaux - és ott is játszik mindmáig. Szintén megfordult a francia ifjúsági válogatottban, de 2009 óta algériai válogatott. Még csak 20 éves, de nem valószínű, hogy sok lehetőséget fog kapni bebizonyítani, hogy ő a jövő embere. Mindemellett meglehet, hogy négy év múlva, amikor Algéria megint ott lesz a VB-n (ami nem lehet kérdéses), már kulcsember lesz.

21. Fued Kadir - a Valenciennes 25 éves középpályása Írország ellen mutatkozott be abban a felforgatott csapatban - nem valószínű, hogy sok szerephez jut.

15. Karim Ziani - a középpálya agya, egyben (talán Belladzs mellett) a legértékesebb algériai játékos. Gyakorlatilag bármilyen középpályás pozícióban megél, talán szabad elektronként a legjobb. A Lorient-nal a Ligue 2 MVP-je volt, onnan a Sochaux, majd 11 millióért az OM-be ment. Ott is megállta a helyét, majd elvitte a Wolfsburg, ahol kicsit felemás (na jó, szar) szezont zárt. Mindemellett nem kérdés, tőle várja mindenki a brilliáns megmozdulásokat, az asszisztokat, az átlövéseket.

19. Hasszan Jebda - francia nevelkedés után ingyen került a Benficához, ahol elég jól kezdett. Majd kölcsönbe Portsmouthba került, ahol fontos ember volt, és a Pompey kiesésével feltehetően számos ajánlatot fog kapni. A helye a csapatban elég valószínű, feltehetően Manszuri és esetleg Gediura mellett középen. Sérüléssel bajlódott, de a hírek szerint rendbejött. Fejjel komoly gólveszélyt is jelent.

17. Adlene Gediura - mindenféle francia és belga csapatok után kölcsönbe került év közepén kölcsönbe, opcióval a meglepően jó szezont futó Wolves-hoz, és ott alapemberré is lett - és immár állandóra is megvették. Becenevén az "algériai farkas", komoly fizikai jelenlét, kíméletlen fellépés, végtelen munkabírás, igazi box-to-box középpályás. Az egyetlen az ír meccsen bemutatkozottak közül, aki igazán eséllyel pályázik egy helyre, főleg ha 3-5-2 lesz a dologból. Kis bemutató:

 

11. Mehdi Lacen - a Racing Santander játékosa félig olasz is, jóféle párizsi keverék :) Hamar spanyol földre keveredett, kiesett az Alavesszel, majd a Santanderhez került, ahol Luccinnel vetekednek a középpályán. Már évek óta hűzódott a válogatottbeli bemutatkozása, előbb adminisztratív okokból maradt ki, majd az Afrikai Nemzetek Kupájáról felesége terhessége miatt. Végül márciusban a Szerbia elleni meccsen debütált. Főfoglalkozása labdaszerző-porszívó, de nem ijed meg, ha átlépi a felezővonalat.

A középpályás sorral a fő gond az, hogy mindenki igazából középen él meg legjobban. Az egyik szélen Ziani elboldogul, de a másik kérdéses. Belhadzs fel tud lépni, vagy Matmur a támadósorból - de talán csak a kapitány fejében van biztos kép arról, hogy mi lesz. Márpedig el fog kelleni a támogatás középpályáról, mert elöl nem túl rózsás a helyzet.

Csatárok

Sokak szerint az algériai csapat buktatója a töketlen csatársor lesz. Hát... 

10. Rafis Szaifi - nem mai gyerek, már 35, még Franciaországban gurigázik, bár csak kölcsönben Katarból. Messze a legeredményesebb a jelenlegi csatárok között válogatott színekben, a 60/19-es mutató nem is lenne rossz, csak hát a java mindenféle Malawik ellen selejtezőkről jön...

13. Karim Matmur - csatár vagy támadó középpályás is lehet. A Freiburg amatőr csapatából felverekedte magát az első csapatba, majd onnan Mönchengladbachba került. Két szezon alatt 50 meccs nem rossz, a 4 gól viszont kicsit kevéske, miként a válogatottban a 21/2 is. A jobb szélen számításba jöhet.

9. Abdelkader Ghezzal - a Siena csatárát 2008-ban "szerződtette" Algéria, 17 meccsen 3 gólt lőtt, köztük egyet VB-selejtezőn Egyiptomnak (még az algíri meccsen). Korábban Lyon-nevelés, végigküzdötte magát az olasz alacsonyabb osztályokon Siena előtt. Az ő helye, már csak tapasztalata okán is, megkérdőjelezhetetlennek tűnik a támadósorban, egyedül vagy valaki oldalán.

11. Rafik Dzsebbur - Németh Krisztián csapattársa az AEK-nél, előtte végigjárta a fél görög bajnokságot. Két év alatt 38 meccsen 19 gól messze a legjobb arány, amit algériai csatár az utóbbi időben produkált. Na azért ő se egy egyszerű gyerek: Bajevic konkrétan nemkívánatosnak nyilvánította egy nem engedélyezett szabadság után, hónapokig kóválygott csapat után nézve - és ezzel lecsúszott az Afrikai Nemzetek Kupájáról is. Aztán visszatért az AEK-be, rúgott pár fontos gólt, de nem fog maradni. Ha 3-5-2 lesz, minden bizonnyal ő kezd Ghezzal oldalán. Ha egyszer beindul, majdnem bármire képes. Az Ergotelis elleni góljához hasonlókat remélünk tőle.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://algeriafocivb.blog.hu/api/trackback/id/tr822054754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása