Igen, az aranylabdás-gigaklasszis-fejelős, volt francia válogatott Zinédine Zidane-ról van szó.

Zidane algériai származása közismert: bár Marseille-ben született, de édesapja az észak-algériai Bedzsája városából származik, és csak 1950 körül költözött Franciaországba. Ebből kifolyólag Zidane akár játszhatott volna az algériai válogatottban is, és ehhez igen közel volt, de a legendák szerint Abdelhamid Kermali, az akkori szövetségi kapitány nem tartott rá igényt, mert nem találta elég gyorsnak. Ezt a verziót megerősíti a Wikipédia internetes lexikon is.

Ez óriási blamázs, és a történelem legnagyobb tévedései között is előkelő helyet foglalna el ez a verzió. A szövetségi kapitányoknak mindig van valami beütése: például Lippiről hajlamos azt hinni az ember, hogy simán hazaküldene egy 29 éves játékost, hogy "még túl fiatal, a jövő embere", Domenech miatt meg egyenesen legőszintébb részvétnyilvánításunkat szeretnénk küldeni a francia kollégának, de Kermali eme döntése alighanem mindent felülmúlna! Vajon mi igaz a legendából?

Semmi - legalábbis Zidane szerint, aki a Le Buteur 2005. május 7-i számában személyesen cáfolja a fenti állítást. Az ok egyszerű: fel sem merülhetett ez a dolog, mert addigra őt már beválogatták a francia korosztályos válogatottba, így nem is lett volna lehetősége algériai válogatottként játszani.

Tehát mentsük fel Abdelhamid Kermali kapitányt a vád alól. Zidane kapcsolata azonban nem szakadt meg Algériával: a pletykák szerint ő lesz Szádan szövetségi kapitány utóda a nyár után...

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://algeriafocivb.blog.hu/api/trackback/id/tr282050836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth-Szenesi Attila · http://hejszlovenek.blog.hu/ 2010.06.03. 13:39:40

A legenda nyilván nem igaz, viszont ha valaki korosztályos válogatott, attól még lehet egy másik ország nagyválogatottjának játékosa. Lásd, a Koman Vladimir körüli hiszti pár éve. www.origo.hu/sport/magyarfoci/20070907-koman-vladimir-az-ukran-valogatottba-vagyik.html

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.03. 14:03:53

@Tóth-Szenesi Attila: Igen, de akkoriban (1990 környékén) még más szabályok voltak. A következőt találtam erről az nso.hu-n:
"A FIFA azzal állta útját a sorozatos honosításoknak, hogy 1964-ben bejelentette: ha egy labdarúgó játszott egy válogatottban (legyen az bármilyen korosztályos vagy nagyválogatott), akkor már nem léphet pályára másikban. Ezt a tilalmat a nemzetközi szövetség több lépcsőben enyhítette a későbbiekben – először általában a felnőttválogatottság maradt kizáró ok, jelenleg pedig a felnőtt válogatott szereplés tétmeccsen."

Kérdés, mikor voltak azok a többlépcsős enyhítések, de végül is ez csak egy mellékszál. Fogadjuk el Zidane érvelését ezzel kapcsolatban :-)

retard 2010.06.03. 14:21:25

Nyíregyházán Sevcsenko járt próbajátékon annak idején. Nem volt elég jó nekünk :)

rexford 2010.06.03. 14:23:16

@Droli: Nem tudom pontosan, de 7-8 évnél nem régebben.

smartdrive 2010.06.03. 14:56:30

a sevcsenkós-nyíregyházás urbanlegend jobb

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.03. 15:39:22

@smartdrive: tény, izgalmasabb történet, csak semmi köze Algériához :-)

Amúgy azt is cáfolja mindenki :-)

docGG 2010.06.03. 22:12:58

A Sevcsenko tudtommal igaz, csak nem Nyíregyházán. A Stadler annak idején azt mondta, hozzák el neki a legtehetségesebb Dinamo Kijeves fiatalt. A két jelölt közül Nicsenko keltett jobb benyomást...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.04. 11:51:15

A legjobb ilyen NB1-es sztori amúgy a III. kerületi TVE-nél történt: próbajátékra vártak két afrikai labdarúgót, és látták, hogy két néger valóban ott téblábol az utcán. Behívták őket, edzeni kezdtek, és már majdnem szerelést kaptak, mikor kiderült, hogy ők csak itt tanuló külföldi diákok, akik arra jártak :-)))))

Nem tudom, ebből mi igaz, de aranyos történet.

hmiky 2010.06.04. 12:41:31

Hm... elnézést kedves blogolo de mi a Jóisten az, hogy Bedzsája????? Talán Bejaia!!!, Wilaya de Bejaia, fővárosa!!!

Ezen kívül ne felejtsük el, hogy az ősi Zidane csalad, igaz, hogy Algériaban, BEJAIA-ban eltek de kabylok, ami azért jelentős kulonbseg!!!!

Jártál már egylatalan Bejaia-ban vagy csak copy paste? Nekem volt szerencsém ott elni, nem is kis idot es Eszak-Algéria egyik legszebb varosa nem hiaba hivjak ősi neven Bougie-nak!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.04. 14:22:41

@hmiky: Naná, hogy nem éltem ott, különböző források alapján szedem az adatokat, nem személyes leleplezések útján. A Bedzsája a Bejaia Wikipédia szerinti magyar átirata.

Elnézést, ezekkel az átiratokkal mindig baj van, ráadásul néha mi sem tudjuk, melyik melyik (lásd a hátvédes poszt kommentjei, melyiket használjuk, arab vs francia vs magyar). Úgyhogy ebből lesznek még hibák.

(Lásd még Egyiptom: arab nevének fonetikus átirata: misˤɾ, angolul meg Egypt)
süti beállítások módosítása