Törióra

2010.06.01. 11:45 Droli

Ismeritek a világ legrövidebb könyveit? Tudjátok, ilyen például a “Német humor könyve”, a “Franciákat szerető országok könyve”, esetleg a “Kenyai lékhorgászás története”... nos, az algériai foci VB története nincs ezek között (hehehe), de tény, hogy nem is egy Háború és béke. Mielőtt nagyon lesajnálnánk őket, ne felejtsük el, hogy ők is, csakúgy, mint mi, utoljára 1986-ban vettek részt világbajnokságon (pontosabban annak döntőjében), csak ők idén is ott vannak - velünk ellentétben. De ne szaladjunk ennyire előre.

Eleve, az algériai válogatott története nem is olyan régi, mint mondjuk a miénk. Mikor mi már javában Puskásékat csodáltuk, az algériaiak éppen első válogatott mérkőzésüket játszották, Tunézia ellen, pontosan 53 évvel ezelőtt, 1957. június elsején (nyertek 2-1-re idegenben!). 1973. augusztus 17-e ismét nagy nap volt az algériai futball történetében: ekkor aratták legnagyobb arányú győzelmüket, szegény Jemen ellen: 15-1(!). Az első világbajnoki részvételre azonban 1982-ig kellett várni.

Az a világbajnokság azonban nem akárhogyan sikerült: június 16-án legyőzték az akkori Európa-bajnok NSZK-t 2-1-re (a gólok szerzői: Madjer, 54. perc, Rummenigge 67, perc és Belloumi 68. perc), utána azonban egy 2-0-ás vereség következett Ausztia csapatától. Ekkor a csoport a következőképpen nézett ki: Ausztriának volt 6 pontja, az NSZK-nak 3, és Algériának is 3, de az NSZK-nak jobb volt a gólkülönbsége. A döntő fordulót két egymást követő napon játszották; az első napon Algéria megverte Chilét 3-2-re, majd másnap (!) az eredmény ismeretében Ausztria minden idők egyik leggusztustalanabb meccsén lefeküdt az NSZK-nak, így Algéria nem jutott tovább - a rosszabb gólkülönbség miatt. Ennek a meccsnek futballtörténeti jelentősége is van; azóta rendezik az utolsó fordulókat egy időben (csoporton belül).

Az 1986-os VB nekik (sem) sikerült ilyen jól: míg mi a pletykák szerint tésztáztunk, ők június 3-án döntetleneztek Észak-Írországgal (1-1), június 6-án 1-0-ra kikaptak Braziliától, majd június 12-én 3-0-ra Spanyolországtól. Az utolsó VB gólt egy bizonyos Zidan lőtte (nem, nem a franciák zseniális-reálos-fejelős Zidane-ja, de a névrokonság nem véletlen, mivel a “nagy “ Zidane is algériai származású), aki így - remélhetően csak június 13-ig - ezzel a nemes címmel dicsekedhet. (Az ilyen játékosok Magyarországon sztárjátékosok, sztáredzők, sztárkommentátorok lesznek, de minimum nyitnak egy kutyakozmetikát.) Érdekesség, hogy 1986-ban ugyanúgy Rábah Szádan volt a szövetségi kapitány, mint most. (Rábah Szádant még azzal a titulussal is felruházhatjuk, hogy Ő Az Az Edző, Aki Az Elmúlt Két Évben Nem Került Szóba, Mint A Fradi Vezetőedzőjelöltje.)

Azóta viszont VB szempontjából a teljes nihil, mivel egyszer sem sikerült kijutni, viszont történelmi szempontból említsük meg, hogy 1990-ben sikerült megnyerni az Afrika-kupát. A “sivatagi rókák” viszont idén tovább írhatják ezt a rövid könyvet, Szlovénia, Anglia és az USA ellen. Meglátjátok, lesz mit írni...

Ő Miss Algéria 2009, aki megnyerte a Miss Globe International versenyt 2009-ben. Hasonló eredményt kívánunk a futballcsapatnak is! :-)

2 komment

Címkék: történelem algéria

A bejegyzés trackback címe:

https://algeriafocivb.blog.hu/api/trackback/id/tr892045517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virracocha 2010.06.01. 14:01:18

Remélem verik az angolszászokat.

FaberK_ 2010.06.02. 12:09:47

Csatlakozz az algír csapathoz az index fórum Foci VB 2010 Góltotó topikjában ( forum.index.hu/Article/showArticle?t=9110465 )!
Az alap tippjáték mellett a kialakult csapatokkal lejátszuk a magunk foci VB-jét. Részletek a topikban!
süti beállítások módosítása